Lösdrift eller tillgång till hage, en viktig del av hästens liv.

Det är vanligt att t.ex. tävlingshästar inte går ute i hage eller på lösdrift. Ofta när man frågar ryttarna/ägarna varför, så är svaret att man inte vill riskera att hästen skadar sig. Jag kan för visso förstå deras argument, speciellt om hästen stått inne i stallet i t.ex. 11 år och bara varit ute när den ridits, varit på promenader eller gått i skrittmaskinen. Hästar är ju vårt redskap inom sporten, men de är också atleter själv. Vi tränar deras kondition, deras rörelser och tar hand om dem genom massage, solarium och rätt kost. Allt detta är ju för att vi vill ta hand och behålla våra kära vänner i så bra form som möjligt och med tanke på allting de ger oss i gengäld, så tycker jag dom är värda att få vara hästar ibland och springa fritt ute i hagen. Själv tror jag det är viktigt för dem att få vara hästar mellan alla tävlingar och träningar. Ingen ishockeyspelare eller fotbollsspelare tänker ju på träning och matcher 24/7. Inte står de inlåsta i omklädningsrummet heller och släpps ut bara för träning, match eller för att tas ut på promenad. I och för sig får jag en ganska rolig bild i huvudet när jag tänker på Foppa som står instängd i omklädningsrummet och tas ut i skrittmaskinen där det redan går runt en massa andra ishockeyspelare.

Nu vill jag inte säga att alla tävlingshästar har det dåligt och det här med skrittmaskin, massage, solarium osv. är fel och borde slutas med. Absolut inte, eftersom jag tror att de flesta hästar njuter av att få bli ompysslade. Men det jag vill säga är att lika viktigt som det är att uppehålla hästens tävlingsform, så är det viktigt för dem att bara få vara en häst några timmar om dagen.

Själv tycker jag i alla fall det är otroligt viktigt för hästarna att få gå i hagen under dagen. Speciellt de hästar som tävlar mycket. Det är naturligt för hästarna att vara ute, gå i olika terräng och röra på sig fritt. Själv tror jag det är viktigt för deras mentala hälsa också. Därför går våra hästar ute i en stor hage varje dag och nu på sommaren har vi tänkt låta dem gå på lösdrift.

WP_20150321_021WP_20140427_078WP_20140427_046WP_20140427_081Bilha ja TirsaKesä 2011 139

Det verkar dock finnas folk som tror att när man låter hästarna gå på lösdrift, så behöver man inte titta till dem alls utan man bara låter dem gå där ute i hagen och njuta. Även om hästarna går på lösdrift, så behöver de vård och de skall få bli ompysslade varje dag. Man måste kolla att de har vatten, att de inte har gjort sig illa någonstans och att alla staket är hela. Lösdrift frigör inte människan från arbetet. Vi har tagit in de här djuren från det vilda och med det har vi även tagit över ansvaret för deras välfärd.

Så vad är då bättre, box eller lösdrift? Min åsikt är att det gäller att plocka åt sig lite av båda. Inte låta hästen murkna inne i stallet men inte heller slänga ut hästen i hagen och samtidigt lämna sitt ansvar ifrån sig. Nej, hästarna skall få gå fria åtminstone några timmar om dagen, men de skall också få bli ompysslade inne i stallet och känna sig som vinnare.

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Lösdrift eller tillgång till hage, en viktig del av hästens liv.

  1. Jag vet inte själv så mycket om hästar men ja vet satt dom e söta. Fina bilder :) Hästarna ser ut att njuta för de fullaste!

    • Tack! Visst är dom söta ja :) bilderna är på hästar vi haft och har nu. De har alltid haft fina hagar att gå i varje dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>